Arkadaşlarımın siteleri

SAÇ HASARI VE NEDENLERİ

Saçtaki kırıklar ve saç ucundaki çatallanma saçta kötü bir görüntüye sebep olur.
Dış tabakada hasar: Kutikuladaki balık pulu görüntüsünde olan kısımlar yıpranarak korteksi dış etkilere maruz bırakır. Bu içteki spiral yapı çözülüp kırılır ve geri dönüşü olmayan bir hasara neden olur.

a) Saç süngerimsi ve kaba bir hal alır.
b) Saç, mat, cansız görünür. Kırılmalar görülür

Saç ortalama olarak yılda 15 cm uzar. Eğer günde ortalama olarak bir kere yıkamyorsa bu 15 cm uzunluğunda bir saçın 365 kere yıkandığını, firçalandığım, jöle ve saç spreyine maruz kaldığım gösterir. Perma ve saçı boyatma ise gerçekten saçı oldukça yıpratan ve kırılmasına neden olan işlemlerdendir. Bütün bu mekanik yıpranmalar sonucu saçın koruyucu dış tabakası kayboluı- ve saç kırıklıkları oluşmaya başlar.
Saç zedelenmesine neden olan faktörler:
1- Kimyasal Maddeler: Boya, perma, defrize gibi işlemlerde kullanılan kimyasal maddeler doğru kullanılmadıkları takdirde veya kutikulası hasarlı olan saça uygulandıklarında saça zarar verebilir. Bu tür kimyasal maddeler kutikulayı aşındırabilir. Kortekse ciddi hasar verebilir.
2- Mekanik etkiler: Fön makinası, elektrikli maşa, bigudi veya aşırı şekilde saçı fırçalamak da kutikulayı aşındırabilir. Bu da saçı kimyasal maddelerin yapabileceği hasara daha yatkın hale getirir.
3- Klorlu su: Klorlu havuz suyu kutikulayı aşınchrır, pul pul kalkmasına neden olur. Bu sık sık klorlu havuz suyunda yüzen kişilerin saçlarımn yıpranmış bir görünüme sahip olmasına neden olur.
4- Güneş: Ultraviyole ışıklar saçın rengini sol- durur ve culticleye verdiği hasar yüzünden de saçın kurumasına sebep olur.

 

     
Free Web Hosting